top of page

Biografie

Sophie Ehling (Groningen, 1993) begon op haar vijfde met cellolessen. Haar liefde voor samenspel groeide gestaag door al gauw veelvuldig deel te nemen aan kamermuziekensembles en orkesten. In 2018 behaalde ze haar Bachelor Cum Laude aan Codarts, Hogeschool voor de Kunsten te Rotterdam, en twee jaar later ook haar Master. Dit alles onder de bezielende begeleiding van Herre-Jan Stegenga. Ze nam ook deel aan masterclasses bij o.a. Lucia Swarts, Jeroen den Herder, Joachim Eijlander, David Cohen en Uladzimir Sinkevich.

 

Als mede-oprichter van het Alma Sola Cello Quartet verkent zij het repertoire voor vier celli, en geeft ze opdracht aan componisten om nieuw werk voor hen te schrijven, waaronder Otto Rissanen (“A Tide”, 2022) en Rodolfo Stornfelt. Als kamermusicus ontving Sophie masterclasses van o.a. Julia Dinerstein, het Storioni Trio, Gijs Kramers en Guy Danel. Verder trad ze op tijdens het Sion Festival Académie Tibor Varga (2014), CelloWercken Zutphen (2015, 2021), Classical Encounters (2019), Chamber Music Atelier Delft (2021), International Music Festival Sardinia (2022).

 

In verschillende orkesten werkte ze met dirigenten Gustavo Gimeno, Arie van Beek, Antony Hermus, Jac van Steen en Jurjen Hempel. In 2017/2018 ging Sophie op tournee met het Ricciotti Ensemble, en was ze één van de “Cellokrijgers” in het educatieproject van Oorkaan i.s.m. Cello Octet Amsterdam. Ook nam ze eind 2021 in De Doelen Rotterdam een concertprogramma op met Yamandu Costa en het Plankton Orchestra; een mix van jazz-, klassieke - en wereldmusici, o.l.v. Massimiliano Dosoli.

 

Sinds september 2022 maakt ze onderdeel uit van het collectief Violoncellistes d’Europe, met wie ze afgelopen januari de eerste reeks concerten in Brussel gaf. Vanaf 2023/2024 zal Sophie een postgraduate studie volgen bij de gerenommeerde cellist David Cohen, aan Trinity Laban Conservatoire of Music & Dance te Londen.

Sophie bespeelt een Mirecourt cello uit 1825, en een strijkstok van Willem Bouman, Den Haag.

Sophie Ehling's cello centraal in beeld.jpg
bottom of page